UA-139466830-1
adanaliyik.net

Anne-Baba Olmak

Arif TOPAL

Arif TOPAL

Spread the love

Anne-Baba Olmak

Hayatın akışında sıradan bir olay gibi gözükse de anne baba olmak; büyük ve önemli bir olay aslında. Bir insanın ömrü boyunca kalbinde taşıyacağı bir iz’in sahibi oluyorsunuz. Bu iz yara izi de olabilir, sevgi izi de.

Herkes sevgi ile yaratılsa da sevgi ile kalamıyor. Çocukluk döneminde nasırlaşıyor bazı kalpler; yeterli derecede hissedemediği duyguyu hissettirmeyi bilemiyor. Sever belki ama güzel sevmesini öğrenemediği için beceremez. Sevmeyi öğrenmiş olmak lütuftur. Anne-baba mirasıdır.

Merhameti ve sevgiyi hissedemeyen, vicdanına ses geçiremeyen hiç bir zaman, yanlışı doğrudan ayırt edemez. Aile olmak anne ya da baba olmak bizleri iyi yapmaz. Ne öğretilir ne de rehabilite edilir, İyilik kalple doğrusaldır ve iyi insan olmak insanın sadece içinden gelir…

İyi bir kul, iyi bir evlat, iyi birer anne baba, iyi bir eş, iyi bir komşu, iyi bir dost, iyi bir arkadaş olmak… Kısacası iyi bir insan olmak İslam’ın her birimizde görmek istediği en önemli özelliktir. (İhsan Açık)

Geçenlerde bir yerden bir yere gitmek üzere halk otobüsüne bindim. Bir aile bindi otobüse. O kadar hoşuma gitti ki size de anlatmak istedim.

5 kişilik bir aile. Baba işitme engelli anne ise konuşama engeli. 3 erkek çocuğu vardı. Birbirlerine olan samimi sevgileri bana aslında, sevmek için, aile olmak için, sevginin ne söylenmeye ne de işitilmeye gerek duymadığını, sadece hissetmeye ve hissettirmeye ihtiyaç olduğunu öğretti.

Hayattan, olaylardan ya da insanlardan konu açıldığında genellikle ideale ve mükemmele yakın bir çerçeve çizilir ve peşinden;

“Şöyle olmalı, böyle etmeli, öyle yapabilseydi, diyebilirdi, anlasın, değişmiyor, istemedi vs.” şeklinde ifadeler kullanılır ve büyük laflar ederiz.

Aradığın mükemmel anne-baba, kendin olmalısın.

O istediğin, umduğun, hayal ettiğin, beklediğin anne, baba, kardeş, eş, arkadaş, vatandaş, insan (her ne ise) sen kendin ol.

İnanmak, dilemek, ümit etmek ve beklentide olmak hakkın…

Bunun için (varken) zamanını, imkanlarını, içsel kaynaklarını iyi kullan. İdeal olanı arzu et ve gayret et ama gerçeği de gör, gözden kaçırma ve gerçekçi kal.

Ne kendine, ne de başkalarına haksızlık et…”

Selam ve dua ile…

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ